lördag 20 augusti 2011

Härliga lördag! Solen skiner och jag hoppas verkligen det håller i sig idag när vi förmodligen kommer tillbringa en hel del tid utomhus när vi besöker Gällstaddagarna.

Det här är några av de saker som tillverkades förra helgen när det var betonggjutarhelg här på gården. Ett silverfat med mönstrad baksida fick stå modell för detta lilla fat.


Och en form till iskuber passade fint att göra hjärtan i, de blev riktigt söta. Det var första gången vi provade på att gjuta i betong, och visst blev det skadade kanter och massor av bubblor, men jag väljer att se det som "charmigt hemmagjort"...fniss...


Det lilla hjärtat handlade jag med hem efter jobbet från en av blomsteraffärerna i stan. Tyckte det passade fint till dekorationen, och så roligt att köpa med små saker hem som man blir så glad av!


Ska man prova att gjuta i betong, så ska man självklart prova att göra fat av vackra blad. Våra goá vänner A och C hade med ett jättestort rabarberblad som de skulle använda som gjutform. Dock var det någon på gården som tyckte att det passade bättre som...eh..solstol..? Vår goa misse Bella...


Tack alla ni som tipsade om vad man kunde hitta på! Jag tror att vi använde alla möjliga och omöjliga former, bakformar, krukor, ölburkar, konservburkar, matlådor, petflaskor, snäckskal... Den här tycker jag var dagens roligaste gjutform. Den finfina idén stod A och C för. Fick tyvärr ingen bra bild av resultatet, men riktigt bra blev det. Får höra med vännerna om de vill dela med sig av en bild. Gissar att den nu står framme hemma hos dem och är tjusigt dekorerad.


Så för den som vill prova betongggjutning, lite tips från oss:
1. Förbered fler formar till gjutningen (om du vill göra flera saker förstås), än vad du tror att cementen kommer räcka till. För vår del gick det inte åt så mycket betong som vi trodde och den torkar snabbt under tiden man gör iordning fler former.
2. Olja, olja, olja. Vi använde matolja för att smörja in våra formar, och det gjorde att de flesta formar blev ganska lätta att få att släppa från den färdiga betongen.
3. Om du gör fat eller blad, använd ett ganska ordentligt lager betong, det är lätt att kanterna blir sköra.
4. Skaka, skaka, skaka. Det blir luftbubblor i betongen..massor av luftbubblor. genom att skaka formerna kan man få bort en del luft och minska antalet bubblor eller med tur få bort dem helt.
5. Vänta. Låt betongen torka enligt anvisningarna på betongpåsen, och sedan en stund till.. Åtminstone jag hade lite svårt att låta bli formarna och ville gärna lossa lite på kanterna för att se om det var klart...

Vi kommer garanterat gjuta i betong fler gånger, det var fantastiskt roligt. Tack igen till er som lämnar söta rader här och dessutom delar med er av fina tips!

Nu är det dags för shopping!4 kommentarer:

I MIN VITA VÄRLD sa...

God morgon! Har aldrig provat att gjuta i betong, men det verkar ju jätteskoj! Måste provas nån gång ;) Önskar dig stor shoppinglycka idag, med en massa skatter till fynd!! Ha en riktigt fin helg, goa du!! Kramar Anetthe

Emmas vita drömmar ♥ sa...

Hej vännen!

Har haft datorproblem och inte kunnat kika in här lika ofta som tidigare. *suck* =(

Vilka fina betongsaker du gjutit! Har själv tänkt att testa i helgen. Tack för alla tips och inspiration, det kommer till användning.

Kram kram

Anonym sa...

Tycker de gjutna hjärtanen är super gulliga, kul idé med handsken.

Hoppas ni hade det trevligt i Gällstad och tack för titten hos oss, alltid trevligt med lite besök;)
Annie

Anonym sa...

jättefina grejor jag vill oxså göra sånt
tack för igår //kram Lena