lördag 31 augusti 2013

Gott med variation...

En härlig helg är här igen, skönt med sovmorgon, lediga dagar och kanske lite extra god mat och dryck. Paj tycker jag är väldigt gott och det går ju att variera i massor. Jag tror att jag kan ha delat med mig av det här receptet förut, men det kan hända att det är en repris. =)

Jag har plockat ihop mitt favoritrecept ifrån flera andra pajrecept och hittat favoritdelar till pajdeg och äggstanning, och sedan kan fyllningen varieras efter tycke och smak. Vad brukar det finnas för gott i er favoritpaj?


Ingredienserna till pajdegen är:
  • 4 dl mjöl
  • 100 gram margarin
  • 1 dl filmjölk
Blanda ihop, tryck ut i en pajform och förgrädda i 10 minuter i 200 grader.

Den här pajen fylldes sedan med strimlad skinka, champinjoner, broccoli och riven ost, men man kan lika gärna välja räkor, bacon eller kyckling, andra grönsaker och smakrika ostar, det är bara att prova sig fram. Häll därefter över äggstanningen och grädda i ugnen i ytterligare 20-30 minuter, eller tills äggstanningen stelnat och fått färg.

Äggstanningen rör du ihop av:
  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Kryddningen kan förstås också varieras beroende på fyllningen. Lite muskot och vitlök brukar följa med i äggstanningen jag gör också. Gott och enkelt!

Tack för att ni tittar in och förgyller min dag med fina kommentarer!
Ha en underbar lördag!

9 kommentarer:

No34 sa...

Smarrigt med paj, och tack för dagens mat inspiration. Får bli en paj med kräftstjärtar idag!!
Önskar Dig en magisk lördag, kramis Kate

Fröken Tindra sa...

Det är ju så gott med paj! Skall ta hand om ditt recept. Tack!
Ha nu en fortsatt skön helg!
Kram!

House and Garden by Bia sa...

Nu är det så här hos oss, att det bara är mannen som brukar baka paj...så jag bara äter och njuter av pajerna, hihi....och han är jättebra på det också ;)))....och jag gillar äppelpaj, hallonpaj, svamppaj och mycket mer olika fyllningar;))
Kramis bia

Gunillasljusglimtar sa...

Tack Petra för recept...Detta ska jag pröva nästa gång.Spännande med filmjölken där i.Gjorde en västerbottenost paj i fredags...inte illa alls...Helgen lugn o skön här..bara sover dåligt:(.Ha en fin söndag vännen min ♥ Gunilla

Anonym sa...

Måste testa ditt recept, det är så gott med paj... en väldigt bra bjudmat.
Kram Birgitta

Ekenäsliv sa...

Gott med paj!
Jag gjorde en västerbottenpaj igår :-)
Hoppas helgen varit fin!
Kram Anna

choicesbyannie sa...

Visst är det gott med paj, här gillas paj med svamp i speciellt mycket;)

Mums
Önskar dig en fin start på den nya veckan
Kram
Annie

Änglarum sa...

Hej Petra! åh den ser jätte god ut..alltid roligt med lite nya recept!skall absolut testa! o man kan ju fylla med det man har i kylen enkelt (om man nu har något vill säga :)) i bland får man koka soppa på en knapp som de säger..må så gott! kram Jessica

Huset på Backavägen sa...

Gillar också paj och jag har aldrig provat att göra pajdeg med filmjölk. Det måste provas. Det går ju som sagt att variera hur mycket som helst. Tack för tipset!
Kram Anki