torsdag 29 augusti 2013

Äppletider...

Vid vårt torp står ett litet äppelträd, som i år bär fantastiskt mycket frukt. Äpplen hänger på sina ställen i stora klasar. Trädet måste, precis som vi, tycka att den här sommaren är fantastisk med all sol varit! Det skulle vara riktigt roligt att göra äppelmos av frukten, det kan jag inte minnas att jag gjort sedan jag var riktigt liten.

Tyvärr har äpplena blivit ganska dåliga i år och jag ska ge mig ut och forska kring vad som kan göras för att det lilla trädet ska må bättre. Jag har redan fått fina råd och länkar av en god vän, och därigenom fått lite tips, men det får bli ytterligare lite läsning.


Det ska sägas att äppelträdet har fått stå för sig själv och inte blivit vidare ompysslat, så hur som helst får jag nog lära mig mer om beskärning och gödsling för att kunna göra trädet lite gladare till kommande år.

Det skulle också vara roligt att plantera ytterligare något fruktträd i trädgården, men det får vänta lite då vi fortfarande inte har planerat färdigt för tomten kring huset. Vackert blommande körsbärsträd, eller plommonträd med god frukt skulle gärna få flytta in hos mig. =) Har ni fruktträd hos er och är duktiga på att pyssla om dem?

Trots tidig morgon är det redan 12 grader varmt ute, och jag tror att vi kommer att få ännu en ljuvlig sommardag, så jag säger bara - ut och njut! =)

6 kommentarer:

Choices By Annie sa...

Era äpplen ser precis ut som våra, så i år ska den beskäras rejält så att äpplena inte växer så tätt till nästa år. MEn det bästa med "svampen" som de har på sig (de svarta fläckarna) är att de inte är farlig och sitter bara på skalet så de funkar fortfarande fin fint att göra mos och andra härliga saker på;) Här hemma har vi förutom äppleträd, ett plommonträd samt ett körsbärsträd och tills nästa år planeras ytterligare ett frukträd tror det blir ett till äppleträd;)

Önskar dig en fin dag
kram
ANnie

Marie maräng sa...

Vi har otroligt mycke äpplen i år och det verkar som att många får en stor skörd den här sommaren. Jag kan tyvärr inte ge dig några goda råd :(

Vi har 3 olika sorters äpplen, körsbär och päronträd i vår trädgård.
Jag brukar med jämna mellanrum anlita en trädgårdsmästare som kommer och beskär dom. Där emellan tar jag toppskotten själv varje år.

Lycka till!

Kram Marie

House and Garden by Bia sa...

Vi har ett gammalt äppelträd, men oj så mycket äpplen det är i år...och goda;))....tänker nog göra äppelpaj och bara plocka och äta ut av dom ;))...men vi har många på marken också, haha.....
Kram bia

Rosa i huset i vitt sa...

Här är det lite äpplen iår ...
ha en bra helg
kram Rosa

Annes vita rum sa...

Tyvärr inga träd och buskar alls här,vi bor på en bergknalle.
Kikar in och önskar dig en fin fredag..kramizar

Änglarum sa...

Gokväll..inga äppelträd på vår lilla fyrkant :( får ut o palla hi hi..nä då brukar alltid vara någon som har massor med äpplen till övers!Ha en fin helg kram Jessica