söndag 17 augusti 2014

Pyssel för regniga dagar...

Tack för alla fina kommentarer om altan och stolar! Det är nu när altandäcket blivit klart som det roliga börjar, att få pyssla med textilier och blommor, det gillar jag verkligen! Och jag skulle helst åka och köpa massor av blommor, krukor, kuddar, filtar, dukar, tallriksunderlägg och glasunderlägg, men man kan ju inte köpa allt på en gång. Glasunderlägg ville jag gärna ha för att skydda bordet från glas och varma koppar, så jag gjorde ett försök att göra egna.Snöre och rep är ju sedan tidigare favoriter bland pysselmaterial och jag har sparat en hel del, och fick nu för mig att använda det till mina glasunderlägg. Det finns säkert andra och enklare sätt att göra det här på, men såhär gjorde jag:

Jag började med att klippa till fyra stycken snören som var ungefär 20 centimeter långa. Längden på dessa snören avgör sedan hur stora underläggen blir. Mina blev omkring åtta centimeter i diameter. Jag vek sedan varje snöre dubbelt och hakade i varandra för att till slut få en start som ser ut ungefär som en spindel med åtta ben. =)


Därefter tog jag fram mitt nystan med snöre, drog ut en bit snöre och lade rätt över spindeln och höll fast änden i mitten där jag hakat ihop de andra benen, för att få ett nionde ben. Med änden från nystanet (eller det tionde benet om man vill) började jag sedan fläta runt benen och mitten, ena gången drog jag snöret under ett ben, nästa gång över, ungefär som när man flätar korgar. Eftersom antalet ben är ojämnt får man under varje nytt varv ett snöre draget under spindelbenet och nästa varv över.


Det är lite pyssligt i början, att hålla fast mitten av spindeln medan man börjar fläta, men efter bara några varv blir det stabilare och mycket lättare att fläta, och då går det fort framåt.


På bara några minuter växer underlägget fram. Det kan vara bra att dra åt snöret lite försiktigt och dra spindelbenen till rätta mellan varven så att resultatet blir jämnt.


När jag flätat så långt att jag tyckte att glasunderläggen var tillräckligt stora, tog jag helt enkelt fram en virknål och fäste ner änden på snöret och alla spindelben in mot mitten.


Jag klippte av de fästa ändarna och såg till att de gömdes bakom de flätade varven, och sedan var underlägget klart!


I rask takt gjorde jag fem till, och för en väldigt lite peng fick jag nya glasunderlägg att använda ute på altanen. Skulle gärna ha liknande tallriksunderlägg också, men då får jag nog se till att skaffa hem mer snöre... =)

Det ser ut att bli en regnig söndag här idag, kanske blir det lite shopping, eller lite mer pyssel. Vad hittar ni på under sommarens regniga dagar?

3 kommentarer:

House and Garden by Bia sa...

Åh så fint det blev...passar utmärkt på bordet;)...regnet är på väg hit också....jag får nästan panik när jag tänker på att sommaren snart är ett minne blott...snyft!...men igår var jag bjuden till ungdomarna på stranden när dom hade ett hippie party (så stolt jag blev när jag blev bjuden, hihi)...men jag var där bara ett litet tag och tog bilder, som för övrigt kommer på bloggen snart ;))...nu ska vi hem till stan och tvätta...
Kram bia

Ekenäsliv sa...

Sååå himla fina de blev!!
Jag är nog en typisk rensatjej när det regnar;-) Älskar att rensa ut i skåp o lådor och fixa inne då:)
Ha en fin kväll!
Kram Anna

Änglarum sa...

Halloj! vilken kul ide...hade jag nog aldrig kommit på att göra egna :)) kanske det blir större med sen då.. ja du här har det regnat konstant i dag,här blev det söndags middag o åppelkaka när svärmor kom hit...ha det bäst <3 kram Jessica