måndag 24 september 2012

Goda tekakor...

Vilken härlig söndag det var igår! Hoppas ni hade en sådan också! Det kändes som om dagen var lite extra lång och vi hann med att fixa en hel del. Jag hann till och med baka, och den här gången utan att maskinen hjälpte till. Det var längesedan jag bakade något utan att använda min bakmaskin och det var faktiskt riktigt roligt! Dessutom är det kul att få lite variation. Allt bröd ur maskinen blir ju, även om det är gott, hopplöst fyrkantigt. När kommer maskinen som gör frallor, tekakor och ciabatta? =)

För flera år sedan fick jag ett recept av mamma på väldigt goda tekakor. Det har jag sparat och det tas fram då och då. Så fina blev de kanske inte men de blir riktigt goda och enligt mig precis lagom söta...


Vill ni prova att göra dem, kommer receptet här:

Tekakor (ca 30-40 stycken)

0,5 l Havregryn
1 l Mjölk
3 hg Margarin
3 pkt Jäst
1 dl Socker
2 l Vetemjöl

Smält smöret och värm det tillsammans med mjölken till lagom temperatur för den typ av jäst du använder (använder man torrjäst kan vätskan vara något varmare än "fingervarmt"). Blanda sedan ut jästen i vätskan och tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen tills den släpper från kanterna. Eventuellt behövs lite extra mjöl. Här kan man jäsa degen innan man börjar baka ut, men jag har valt att baka ut dem direkt och bara låta dem jäsa på plåt i ungefär en halvtimma. Jag bakade ut mina tekakor till ungefär 8 centimeter i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter.

Lycka till!

7 kommentarer:

Huset nummer tio sa...

Mums så gott det ser ut och så sugen jag blev på thekakor;) hmmm kanske blir det att baka..... Nej just det renoveringen måste gå före det mesta för tillfället... Men i slutet av veckan förväntar jag mig att det mesta ska vara färdigt;)

Önskar dig en ljuvlig härlig dag
KRam
Annie

Änglarum sa...

Hej Petra! tack för receptet!kanske skulle passa på när man är i bakartagen..eller rättare sagt kökstagen, i går blev det lingonsylt på mina kvarvarande lingon ;=)men det är roligt att ta till vara på naturens godsaker!ha en härlig start på veckan och må så gott..kramiz Jessica

House and Garden by Bia sa...

Gott med te kakor, men nåt bak blir det inte idag, för jag har en tvätt dag idag...men en annan dag kanske...själv är jag dålig på att baka..(lite latmask kanske, fniss)
Ha en bra dag!
Kram

Marie maräng sa...

Oh, så goda dom ser ut.
Tack för receptet!

Önskar dig en fin vecka!
Kram Marie

Rosa i huset i vitt sa...

Låter gott med havregryn i ..tackar för receptet
ha en bra vecka
kram Rosa

veronicasvita sa...

Åh det var ett tag sedan jag bakade dessa godingar!!
Nu blev jag väldigt sugen!
Finns kraften så blir det nog bak imorgon...Tack söta du

Mormor Bretta sa...

Blötlägg havregrynen i mjölken kvällen innan och låt stå i rumstemeratur så blir de ännu saftigare. Mamz